Sunderum is van vroeger uit bedoeld om boze geesten en demonen te verdrijven. Mannen en jongens gaan verkleed in zelf gemaakte pakken, veelal worden er materialen uit de natuur gebruikt.
Enkele weken voor Sunderum komen de mannen al bij een om hun plannen te bespreken en hun pakken te creëeren.
Op de dag van het sunderumfeest mogen vrouwen en kinderen vanaf het moment dat het donker wordt niet meer buiten komen. Doen ze dit wel dan worden ze vastgebonden aan lantaarnpalen of achter na gezeten. De sunderums trekken door de straten en dringen huizen binnen, daar waar de deur open staat. Je lamp laten branden is een teken voor sundrum dat ze welkom zijn.
Sunderums proberen onherkenbaar te blijven en dragen daarbij maskers. Ze spreken weinig of met verdraaide stemmen over gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Vrouwen moeten dan raden wie ze zijn en wat ze uitbeelden.
Uiteindelijk is er rond 22.30 uur een ontmaskering in een plaatselijk cafe, alwaar dan de vrouwen en kinderen ook welkom zijn op het dansfeest.
In het boek en de film van sil de strandjutter wordt over het sunderumfeest verteld.
Ook op de andere waddeneilanden worden soortgelijke feesten gehouden. Het heeft daar echter een andere naam. Ameland viert Sunderklaas, texel viert ouwe sunderklaas, klozum op schiermonnikoog en opkleden op vlieland.
Met dank aan fotograaf: Jacoba Meuldijk -Terschelling