Pondkoek is een typisch Terschellinger koek die genuttigd wordt bij de koffie of de thee.
Bij diverse bakkerijen op het eiland kunt u de koek kopen.
Pondkoek kunt u zelf ook eens proberen om thuis te bakken.
Voor wie het zelf eens wil uitproberen hebben wij hier het recept.
Recept Terschellinger pondkoek
Ingrediënten:
– 1 pond tarwebloem
– ½ pond gele basterdsuiker
– 100 gram gesmolten boter
– 2 deciliter melk
– een snufje zout
– 6 theelepels koekkruiden
– 1 theelepel bakpoeder
– eventueel 1 theelepel koriander
Bereiding
Roer de suiker, de gesmolten boter, het zout en de kruiden met de melk door elkaar tot een papje. Voeg daaraan het meel toe, vermengd met het bakpoeder.
Leg het deeg een paar dagen op een koele plaats en laat het rusten.
Smeer een bakplaat in met boter.
Leg het deeg “in vorm” op de beboterde plaat.
Vorm: een pondkoek is ongeveer 25cm lang en 15cm breed, waarbij de randen iets worden afgerond. De deegplak heeft een dikte van een halve centimeter.
Bak de koek in 40 minuten op 175 graden in de oven.
Snijd de pondkoek na afkoelen in plakken.
Een leuk alternatief van de pondkoek is de opgespoten pondkoek. De koek bestaat dan uit twee lagen koek met spijs er tussen. De bovenkant is geglazuurd en versierd met room, fruit en chocolade. Opgespoten pondkoek is een echte Terschellinger taart en wordt veel gegeten op verjaardagen en feesten.
Het heeft wat weg van de oranjekoek wat in Friesland wordt gegeten.
Wilt u ook de andere Terschellinger recepten potjekoek, koetong en pofkes eens zelf uitproberen?